Menu
Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email
Share

יצאנו לכתוב

25 נערים ונערות, 14 מפגשים, וסדנת כתיבה אחת עם דן תורן ומאיר גולדברג

במסגרת תכנית העשרה ומצוינות לנוער שעיריית תל- אביב יוזמת מזה 3 שנים, נולד שיתוף פעולה ייחודי בין סדנת הכתיבה של דן תורן ומאיר גולדברג, אקו"ם ובית היוצר בנמל תל – אביב . המטרה בחיבור זה הייתה לחשוף את הנוער לתכנים קצת אחרים ממה שהם רגילים אליהם. בזמן שרב בני הנוער מבלים את רב זמנם הפנוי מול מסך המחשב והסמארטפון, 25 נערות ונערים מת"א בחרו אחרת והצטרפו לסדנת הכתיבה.

"חלק גדול מההכוונה שלנו נוגעת לביטוי וחשיפה אישיים"
מאיר גולדברג ודן תורן מעבירים מזה 10 שנים סדנאות כתיבה למבוגרים, בשיחה קצרה איתם נחשפנו אל מאחורי הקלעים של הסדנה לנוער. השאלה הראשונה שעניינה אותנו הייתה "במה שונה סדנת כתיבה לנוער לעומת סדנת כתיבה למבוגרים שאותה אתם בדרך כלל מעבירים? והאם היה קשה לכם להגיע אל הנוער שבד"כ מחובר למסך?
מאיר גולדברג: אצל צעירים אפשר למצוא תכונות שאצל מבוגרים בולטות פחות. אומץ, זעם והרפתקנות, למשל. אבל מצד שני גם ביישנות, מופנמות ורגישות מאפיינות צעירים מהזן הכישרוני שבא ללמוד אצלנו. אני מניח שזה גורם גם לנו להיות רגישים יותר – וזה משמעותי, כי חלק גדול מההכוונה שלנו נוגעת לביטוי וחשיפה אישיים.
למזלנו או לא, גם אנחנו – דן ואני – "סובלים מהמחלות" שמאפיינות צעירים. אנחנו מכירים בעיות קשב אצל עצמנו (אני פחות מדן) וגם התמכרות לסמארטפון (אני יותר מדן). זה, יחד עם עוד תכונות טובות ורעות, לגמרי עוזר לנו להתחבר לקהל הצעיר. אבל – היות שחלק גדול מהתקשורת החדשה מבוסס על כתיבה, הפכנו גם את ההודעות בנייד למקור השראה בסדנה, וגם מתרגיל הכתיבה הזה יצאו כמה שירים מעניינים.
דן תורן: ככל שהכותבים צעירים יותר הם בדרך כלל גמישים יותר, הם יכולים לעבור מ-0 ל-100 בכתיבה בלי הכנה מוקדמת בלי פחד ולפעמים יוצאים מזה ממש שירים גדולים, הם גם לא פוחדים בדרך כלל לנסות לכתוב יחד עם אנשים שהם לא מכירים וגם מזה ראינו שהם הוציאו תוצאות נהדרות.

"הסדנה פתחה אותי לנושאים חדשים שלא חשבתי שאני מסוגלת לכתוב עליהם"
"עם כל טעימה היה
קצת פחות צורב
וכל דאגה נעלמה
ועכשיו כמעט לא כואב"
קרן אטינגר בת 17 מת"א, סיימה השנה את כיתה י"ב בתיכון חדש ומתכוננת לגיוס. "אני כותבת, מלחינה, שרה ומופיעה עם חומרים שלי. התחלתי לנגן על גיטרה בגיל 11 ומאז אני נוגעת קצת בכל דבר. הסדנה הקפיצה אותי מדרגה, אני רואה שיש לי יכולות אישיות ויכולות הופעה. אני מרגישה שבזכות הסדנה השתפרתי במגוון הנושאים שאני מסוגלת לכתוב עליהם, לפני הסדנה בעיקר כתבתי על עצמי ועל דברים שעוברים עליי. הסדנה פתחה אותי לנושאים חדשים שלא חשבתי שאני מסוגלת לכתוב עליהם. אני מרגישה שהתבגרתי מבחינה מוזיקלית, הביטחון העצמי שלי עלה, גם בכתיבה וגם באיך שאני מופיעה על במה. וגם מבחינה אישית, בכל כתיבה יש התמודדות עם דברים שאתה עובר וחווה, אז כן, התבגרתי גם קצת מבחינה אישית".

"הכי קשה זה להיפתח להסכים להראות לכולם חלקים מהחיים שלנו"
מה היו הנושאים העיקריים עליהם הנוער כתב?
דן תורן: על החיים שלהם, בזה אין הבדל בגיל, החיים שלנו הם המקור הכי טוב לחומרי כתיבה, מה שאנחנו חווים חושבים מרגישים זוכרים רוצים רואים מדמיינים כל אלו חומרים טובים מאד לכתיבה.
מאיר גולדברג: השירים שנחרטו לי בראש משתי הסדנאות שהעברנו עד כה לתלמידי תיכון, דיברו על הגיוס המתקרב, על תחושת הניכור בבית הספר ועל חוויות אישיות של תלמידים. באופן מפתיע (וחביב עלי) יש מיעוט של שירי אהבה בסדנאות הנוער…ויש לא מעט ביקורת. שורה שאני זוכר מהסדנה האחרונה: "יוצא מארון אחד, נכנס לארון אחר…" (הילי אלון). תחשבו על זה.
אילו אתגרים עמדו בפני הנוער בסדנה?
מאיר: אני מניח שהבקשה שלנו מהם – להיפתח, לספר על עצמם בשירים ובאופן שנבין מה עובר עליהם – היה האתגר הגדול ביותר מבחינתם. למרות המבוכה האופיינית לגיל הזה לעשות זאת בקבוצת כתיבה, הם עמדו בכבוד גם באתגר הזה.
דן: הכי קשה זה להיפתח, להסכים להראות לכולם חלקים מהחיים שלנו, להגיד אני לא פוחדת או פוחד להיות חלש להיות מוגבל להיות אנושי. זה היה מקסים לראות אותם נותנים מעצמם ותומכים אחד בשנייה.
בחודש מרץ האחרון (23.3.2015) התקיים בבית היוצר בנמל ת"א מופע סיום חגיגי שסיכם על במה אחת תהליך מרגש בן חמישה חודשים. עבור הנערים, שחשפו לראשונה את השירים המקוריים שכתבו, הוריהם ומנחי הסדנה, היה זה ערב מאוד מיוחד.
מאיר גולדברג: בערב המופע הייתה התרגשות חיובית ועבודת צוות מעוררת גאווה. אני חושב שהחיבור שלנו, גם בגלל ששנינו אבות וגם בגלל שאנחנו משמרים עדיין כמה תכונות "נעריות", היה מאוד רגשי עם התלמידים הצעירים. אגב, יוצא לי לפגוש בהם לא מעט באקראי.. וזה תמיד מרגש.

"פשוט להתחיל, בואו לסדנה ופשוט תתחילו"

מאיר גולדברג: אנחנו מתייחסים לקבוצת כתיבה כמו מאמנים לקבוצת כדורגל… ובשביל מאמן יש שחקנים על המגרש, כל אחד עם יכולותיו וכשרונו. מהניסיון הפרטי שלי, אם התחלתם לכתוב שירים – אל תפסיקו. אם תמשיכו, תהיו עוד יותר טובים…ואם תבואו לסדנה הבאה בבית היוצר, תרוויחו עוד התנסויות שיעזרו לכם לכתוב עוד יותר טוב.

בשנת הלימודים הקרובה תשע"ו עיריית תל אביב תמשיך את שיתוף הפעולה עם אקו"ם ותקיים סדנה כתיבה נוספת לנוער. יפעת להב – ממונה על קידום תכניות במחלקה לחינוך על יסודי עיריית תל אביב " המחלקה לחינוך על יסודי פועלת רבות בייזום תכניות העשרה ומצוינות לנוער במטרה לעודד, לחזק, לקדם ובעיקר לחשוף את הנוער לתכנים מעשירים ושונים מאלו הקיימים במסגרת הפורמלית בתיכון בו הם לומדים. אנו מאוד שמחים ומברכים על שיתוף הפעולה הפורה בין אקו"ם למחלקת החינוך בעיר, ובהזדמנות זו אנו רוצים להודות לאקו"ם בכלל ולבית היוצר בפרט שנתנו לנו מעטפת כוללת בפרויקט זה.