Menu

 

אודות אקו"ם

אגודת קומפוזיטורים מחברים ומו"לים למוסיקה בישראל

אקו"ם נוסדה בשנת 1936 ע"י היוצרים הבולטים בתקופתם, ביניהם: משה וילנסקי, לאה גולדברג, אברהם שלונסקי, אלכסנדר פן ומרדכי זעירא במטרה לגבות תמלוגים עבור השימוש ביצירות והעברתם ליוצרים. הצורך בשמירה ובהגנה על קניין היצירה הרוחנית, קידום מעמדו החוקי של היוצר והשגת יעדים חשובים ליוצרים הם שהובילו להתארגנות קולקטיבית של כל היוצרים בישראל באקו"ם. האגודה, שומרת על זכויות היוצרים של למעלה משני מיליון יצירות ומייצגת מיליוני יוצרים –  מלחינים, פזמונאים, משוררים, סופרים, מו"לים למוסיקה, מעבדים ומתרגמים בארץ ובעולם. אקו"ם שמה לה למטרה לפעול לקבלת תמלוגים ראויים והוגנים עבור השימוש ביצירות ולחלקם ליוצרים. האגודה פוטרת את המשתמש ביצירה מהצורך לפנות ישירות לכל יוצר ולנהל עמו משא ומתן על הזכות להשתמש ביצירה. אקו"ם הוכרזה בשנת 2004 כמונופול על ידי הממונה על ההגבלים העסקיים והושתו עליה תנאים מטעם הממונה על ההגבלים העסקיים לפעילותה.

אקו"ם של היוצרים ולמענם

אקו"ם הנה חברה ללא מטרות רווח, המשמשת כבית ליוצרים ומנוהלת על ידם. התמלוגים שנגבים מחולקים ליוצרים על פי השימוש שנעשה ביצירותיהם למעט הוצאות תפעול האגודה עצמה.  אקו"ם פועלת מכח תקנון ומנוהלת על ידי דירקטוריון.  דירקטוריון אקו"ם מורכב משבעה דירקטורים, חברי אקו"ם מהסקטורים השונים, הנבחרים בבחירות דמוקרטיות אחת לארבע שנים ומארבעה דירקטורים חיצוניים. תפקידו העיקרי של הדירקטוריון הינו לקבוע את מדיניות החברה.

אקו"ם תורמת רבות לביסוס מעמדם של היוצרים ולקידום היצירה הישראלית. האגודה תומכת בפרויקטים רבים המקדמים את היצירה המקורית הישראלית ובראשם מפעל פרסי אקו"ם, המתקיים מאז 1958 ונחשב הגדול והחשוב ביותר בישראל בתחום היצירה. במהלך השנים זכו יוצרים רבים בפרס אקו"ם, אשר היווה ציון דרך חשוב בדרכם האמנותית.

אקו"ם מסייעת ליוצרים שמצאו עצמם במצוקה כלכלית, באמצעות קרן הרווחה ליוצר שהוקמה על ידי חברי האגודה, החל מינואר 2011 כל חברי אקום הינם חברים בקרן הרווחה ופטורים מתשלום דמי חבר לקרן. הסיבסוד לפעילות הקרן יינתן מקרן רווחה ועידוד.

כיום חברים באקו"ם מעל – 13,000 יוצרים ישראליים, מלחינים, פזמונאים, מעבדים, סופרים, משוררים ומו"לים למוסיקה. משתמשים במוסיקה? אתם צריכים רישיון…

אקו"ם מוציאה רישיונות וגובה תמלוגים מכל הגופים המשתמשים ביצירות: ערוצי טלוויזיה, תחנות רדיו, הוצאות ספרים, חברות סלולר, חברות אינטרנט, חברות תקליטים, רשויות מקומיות, עסקים המקיימים אירועים, פאבים, מסעדות ועוד. התמלוגים נגבים עבור מגוון גדול של שימושים: שידורים ברדיו ובטלוויזיה, השמעות והורדות בטלפונים ניידים, מכירות דיסקים, אתרי אינטרנט, ספרים, הופעות, עסקים המקיימים אירועים, פאבים, מועדונים, רשויות מקומיות, ריקודי עם, הקרנות סרטים בבתי קולנוע ועוד.

אקו"ם מקבלת ממרבית המשתמשים דיווחים על השידורים/ הורדות/ מכירות או השמעות ובהתאם לנתונים אלה ולתמלוגים שמתקבלים מהלקוחות מעבירה את התמלוגים ליוצרים. במקרים בהם לא ניתן לקבל דיווחים מדויקים מבצעת אקו"ם דגימות סטטיסטיות.

גם קניין רוחני הוא רכוש

"יצירה מוסיקלית או ספרותית היא רכוש לכל דבר ואסור לעשות בה שימוש ללא קבלת רשות מבעליה וללא תשלום – בדיוק כמו כל מוצר אחר" אומר יוריק בן דוד, מנכ"ל אקו"ם. רק היוצר או מי מטעמו רשאי להתיר את השימוש ביצירתו ולקבל תשלום עבורה. זכויות אלה מוגנות בחוק זכות יוצרים.

שומרים על זכויות היוצרים מכל העולם

חלק ניכר מהיצירות ברפרטואר אקו"ם הוא לועזי. השמעות ברדיו, בטלוויזיה או במופעים. שמירה על זכויות יוצרים ברחבי העולם היא משימה מורכבת הדורשת סיוע מקומי על פני הגלובוס. אקו"ם חתומה על 148 הסכמים לייצוג זכויות מכניות ו/או זכויות ביצוע עם 98 אגודות אחיות ברחבי העולם ושייכת לארגוני הגג הבינלאומיים לזכויות יוצרים (CISAC, BIEM). המשמעות היא שיוצר ישראלי מקבל תמלוגים מאקו"ם עבור ביצוע יצירתו בחו"ל  באמצעות האגודה המקבילה בחו"ל, ולהיפך- אקו"ם גובה תמלוגים עבור יוצרים ברחבי העולם ומעבירה אותם לאגודות בחו"ל.